Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szkl
miód 4 łyżki
jajko 2 szt
masło lub margaryna 1 kostka(250g)
cukier 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko 3 szkl
mąka ziemniaczna 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 op
masło ok1 kostka(250g)
Dodatki:
orzechy ok 1 szkl rozdrobnione
powidła
masa kajmakowa ok 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sodę i pokrojone masło albo margarynę. Posiekać nożem, dodać miód, wbić jajka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i każdą część wyłożyć na blaszkę. Upiec trzy jednakowej wielkości placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Wystudzić.

Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Dodać pokrojone masło albo margarynę i wmieszać w budyń.

Jeden z upieczonych placków posmarować powidłami i wyłożyć na niego połowę ciepłej masy budyniowej i rozsmarować. Przykryć drugim plackiem i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć i zasmarować masą krówkową.

Zasypać orzechami prażonymi na patelni z odrobiną masła.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.01.2017 17:30
nasze ulubione ciasto
Beatris 06.01.2017 17:48
Ciasto wygląda przepysznie :)
IKrakowianka 06.01.2017 17:03
fajne ciasto
mirosława4 06.01.2017 16:01
moje ulubione tylko nie lubię go piec :)
gusia1000 06.01.2017 15:47
Znakomite ciasto.
KORAL 06.01.2017 15:29
Pyszne ciasto :)
RenataZ-et 06.01.2017 14:48
uwielbiam takie ciasta :)
tobi1989 06.01.2017 13:50
Pyszności :)
Janina 06.01.2017 13:39
Bardzo lubię to ciasto;))
katarzynka455 06.01.2017 13:35
muszę przyznać że moje też:))
Wiesława1 06.01.2017 13:19
moje ulubione ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak