Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
cukier puder 0,5 szkl
śmietana 12% 5 łyżek
miód lipowy 3 łyżki
masło 3 łyżki
masa
sok z cytryny 2 łyżki
masło 250 g
cukier puder pół szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 2 szkl
polewa czekoladowa
mleko 3 łyżki
cukier 3 łyżki
masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki
jajko 1 duże
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Składniki na ciasto zagnieść, a następnie podzielić na części (w zależności od wielkości blaszki) i rozwałkować każdą z osobna. Piec osobno placki po ok. 13 minut w 170 stopniach. szklankę mleka zagotować, do drugiej szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i wlać do ciepłego mleka, zagotować aż zgęstnieje. masło utrzeć z cukrem pudrem, wlać sok z cytryny i stopniowo dodawać ostudzony budyń ucierając. Blaty ciasta przełożyć powstałym kremem. Przygotować polewę zagotowując wszystkie składniki. Górę ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, odstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwa27 16.12.2013 10:19
rewelacja! pewnie pyszne
Luki 16.12.2013 08:21
wspaniałe ciacho
Wiesława1 16.12.2013 07:59
pyszne ciasto
monisia1977 16.12.2013 06:35
świetnie wygląda
Sroczka 15.12.2013 23:45
Pysznie wygląda, kawałek bym zjadła.
treonina 15.12.2013 22:59
bardzo lubię to ciasto chociaż nie potrafię go zjeść za dużo bo jest bardzo słodkie...
paulina2157 15.12.2013 22:13
miodownik pycha ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak