MIODOWNIK

MIODOWNIK

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dag
  • miód

    1/2 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • mąka

    3 i 1/2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    3/4 litra
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania MIODOWNIK

Ciasto:
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Magda60 16.06.2011 19:03
wysmienite
Barbara55 05.03.2011 15:58
super wygląda
kochanyptysiu 18.02.2011 15:36
PRACOCHLONNE,ALE NAJLEPSZE NA SWIECIE
rakow2
rakow2 10.12.2010 14:26
nie jadłam miodownika ale musi być pyszny
gosia111 28.10.2010 12:33
Tez taki robie
ana00 01.10.2010 15:37
mmmm
Karolcia12 26.09.2010 13:58
ale pychota!
plocia 21.09.2010 23:06
nie ma co w sobotę go robię
RenataZ-et 21.09.2010 10:26
Robię troszkę inaczej, ale ten też wygląda smakowicie :))
marzencia2007 18.09.2010 10:37
lubię takie ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat