Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
margaryna
25 dag -
miód
1/2 szklanki -
jajko
5 sztuk -
mąka
3 i 1/2 szklanki -
cukier
1 szklanka -
mleko
3/4 litra -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania MIODOWNIK
25 dag margaryny
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
5 jajek
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
¾ litra mleka
¾ szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
20 dag masła
12 dag margaryny
sok z dwóch cytryn
Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Piec przez ok. 12 minut w temperaturze 160-170 °C.
Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.
Kremem przełożyć upieczone placki.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)