Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik tradycyjny
Tradycyjny miodownik to przepis na ciasto, które każdy jadł przynajmniej raz. Obecnie ten tradycyjny wypiek doczekał się wiele modyfikacji, jeśli jednak lubicie klasyczne wypieki przygotujcie miodownik z tego przepisu.
CIASTO:
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Mieszamy, Gdy wszystkie składniki ładnie się połączą to odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy mąkę, śmietanę, sodę i jajka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
MASA:
Jak placki się pieką, to przygotowujemy masę z kaszy manny. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć-dodajemy kaszę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty. Studzimy. W następnym garnku ucieramy margarynę, dodajemy do niej po łyżce ugotowanej kaszy i energicznie ucieramy, aby powstała jednolita masa.
Powstałym kremem przekładamy miodowe placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.