Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik
Miodownik przepis na szklanki - przepis krok po kroku, z dokładnie rozpisaną listą składników. Przygotujcie to pyszne ciacho do kawy, na święta lub tak po prostu bez okazji.
Przepis na miodownik bez szklanki idealnie się sprawdzi się początkujących w kuchni.
Wierzch ciasta udekorujcie wg uznania.
Kroki postępowania
Orzechy siekamy dość drobno. Masło (70 g) z miodem (2 łyżki) i cukrem (5 łyżek) podgrzać w rondelku ciągle mieszając, Gdy wszystko się rozpuści dodać orzechy, wymieszać. Odstawić.

Z 3 szklanek mąki, 2/3 szklanki cukru, 150 g masła, 2 jajek, 2 łyżek miodu i 2 łyżeczek sody zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa blaty. Blachy wyłożyć papierem, ułożyć na nich placki i rozsmarować na jednym masę orzechową. Piec ok 10 minut w 180 stopniach.


