Miodowe faworki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • cukier kryształ

    2 łyż
  • cukier wanilinowy

    2 łyżecz
  • masło

    1 łyz
  • śmietana 18 proc

    2 łyz
  • spirytus

    1/2 kieliszka
  • miód

    2 łyż
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    w/g uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miodowe faworki foto
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na gładką masę. Następnie dodać masło i miód, zmiksować.
Krok 2 - Miodowe faworki foto
Potem dodajemy mąkę i smietanę. Na koniec dodajemy spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodajemy więcej śmietany.
Krok 3 - Miodowe faworki foto
Gdy cisto nie klei się do rąk, należy je rozwałkować bardzo cieniutko, pokroić w paski, a w środku zrobić nacięcie i przekładać.
Krok 4 - Miodowe faworki foto
Rozgrzać olej na głębokiej patelni i smazyć, aż się zarumienią.
Krok 5 - Miodowe faworki foto
Usmażone faworki osuszyć na papierowym ręczniku i obsypać cukrem pudrem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 09.08.2015 15:27
pyszne oj pyszne!
kate.500 20.02.2014 19:06
fajna odmiana
Ola1young 12.02.2014 19:02
lubimy takie ,są pyszne
Iwusia 08.02.2014 23:37
wspaniałe faworki
ana00 02.02.2014 20:52
andrej są bardzo smaczne, polecam
andrej 02.02.2014 19:57
ciekawe jak smakują z miodem
mitek111 02.02.2014 15:58
pięknie się prezentują
Janina 02.02.2014 12:16
Smaczne z miodem;)
patryska76 02.02.2014 11:04
Moje ulubione ;-)
Sylwia26 02.02.2014 10:16
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat