Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z indyka 1 kg
olej roślinny 4 łyżki
masło 2 łyżki
papryka mielona 2 łyżeczki
miód 2 łyżeczki
przyprawa piri-piri 1/2 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji

Kroki postępowania

1
Przygotować marynatę mieszając olej z papryką , miodem i piri-piri
Krok 1 - Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji foto
2
Umytą i osuszoną pierś z indyka natrzeć marynatą i zostawić na godzinę .
Krok 2 - Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji foto
3
Włożyć mięso do rękawa do pieczenia mięsa dokładając masło ( lub do żaroodpornego naczynia ) i piec w temperaturze 200 * C przez 1 godzinę .
Wyjąć . Zlać sos ( można do niego dodać odrobinę słodkiej śmietanki ). Pokroić na plastry .
Podawać z ryżem na sypko i surówką .
Tak upieczona pierś po przestudzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry doskonale sprawdza sie w roli wędliny .
Krok 3 - Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji foto
4
W sumie pieczenie tak małego kawałka mięsa nie ma specjalnego sensu . Ale ponieważ piekłam faszerowanego kurczaka na następny dzień to obok ułożyłam porcję piersi indyczej w pikantnej marynacie z miodem i tak upiekłam .Proporcje podaję na 1 kg mięsa .
Krok 4 - Miodowa pierś z indyka pieczona przy okazji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 23.11.2013 17:58
świetny przepis
migotka28 23.11.2013 16:56
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak