Miodowa chmurka z nutką cynamonu, czyli lodowy sernik miodowy na bazie Mascarpone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    80 gram
  • jaja

    2 sztuki
  • serek mascarpone

    500 gram
  • serek waniliowy

    175 gram
  • miód lipowy

    100 mililitrów
  • lody waniliowe

    500 mililitrów
  • cynamon mielony

    2 łyżki
  • herbatniki

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmiksuj ciastka digestive w blenderze albo rozbij przy pomocy wałka. Ciastka uprzednio włóż do woreczka, aby nie rozsypać wszystkiego po całej kuchni. Najlepiej jak ciasteczka będą mocno rozdrobnione, wtedy lepiej się rozłożą w formie i sernik będzie ładniej wyglądał.

Podpraż na patelni pokruszone ciastka z masłem. Odłóż je do ostygnięcia na kilka minut. Rozbij 2 jajka, białka odłóż do lodówki i zacznij ubijać serek Mascarpone (500g). W trakcie ubijania dodaj żółtka od jajek. Następnie dodaj serek waniliowy, najlepiej taki z laską wanilii. Jeżeli nie masz takiego gotowego, dodaj laskę wanilii osobno. Ubijaj dalej. Wlej 100ml miodu lipowego i dokładnie wymieszaj. Dołóż 500ml ulubionych lodów waniliowych i wymieszaj. Przelej masę do miski i włóż do zamrażarki aż masa lekko stężeje (ok. 0,5 godz).

Wyłóż masą ciasteczkową spód tortownicy, lecz najpierw wyłóż tortownicę bezbarwną folią spożywczą (tortownica o średnicy 22cm). Odłóż z powrotem do zamrażarki (ok. 0,5 godz.).W tym czasie ubij białka na sztywną masę. Wyjmij masę z mascarpone i szybko połącz z białkami.

Wyjmij tortownicę z zamrażarki i wlej do niej masę serową. Włóż z powrotem do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4 godz.).Jak sernik będzie już zamarznięty posyp cynamonem. Na chwilę przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki i włóż do lodówki. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym.

Smacznego.

Po podaniu sernika włóż go z powrotem do zamrażarki (jeśli ci coś zostanie), aby lody się nie rozpuściły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 15.04.2013 22:02
wygląda b. apetycznie
mirosława4 23.02.2013 16:19
wygląda rewelacyjnie,aż ślinka cieknie :)
agnieszkalider 26.01.2013 16:08
pycha
Kate131 19.01.2013 08:36
pysznosci
Sandra9 14.12.2012 10:42
Herbatniki się różnią ponieważ to jest wina serwisu, nie mogę dodać do składników "digestive" bo mi nie doda przepisu. W sumie to każdy może użyć jakich ciastek chce, przepisów nie trzeba się przecież sztywno trzymać, przynajmniej nie w tym wypadku.
cris04 09.10.2012 22:35
bardzo fajnie prezentuje się ten lodowy sernik .................i również musi smakować wyśmienicie/bez względu na użyte herbatniki/.
SmacznaPyza 09.10.2012 19:35
dlaczego w składnikach są ciastka petit buerre a potem w opisie digestive? to jednak nie to samo....
ilovebake 09.10.2012 17:15
cudny :)
Inal 09.10.2012 16:07
Jej.. wygląda obłędnie.. Chyba w przyszłości wypróbuję przepis.
gosia47-47 09.10.2012 15:28
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat