Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa chmurka z nutką cynamonu, czyli lodowy sernik miodowy na bazie Mascarpone
Podpraż na patelni pokruszone ciastka z masłem. Odłóż je do ostygnięcia na kilka minut. Rozbij 2 jajka, białka odłóż do lodówki i zacznij ubijać serek Mascarpone (500g). W trakcie ubijania dodaj żółtka od jajek. Następnie dodaj serek waniliowy, najlepiej taki z laską wanilii. Jeżeli nie masz takiego gotowego, dodaj laskę wanilii osobno. Ubijaj dalej. Wlej 100ml miodu lipowego i dokładnie wymieszaj. Dołóż 500ml ulubionych lodów waniliowych i wymieszaj. Przelej masę do miski i włóż do zamrażarki aż masa lekko stężeje (ok. 0,5 godz).
Wyłóż masą ciasteczkową spód tortownicy, lecz najpierw wyłóż tortownicę bezbarwną folią spożywczą (tortownica o średnicy 22cm). Odłóż z powrotem do zamrażarki (ok. 0,5 godz.).W tym czasie ubij białka na sztywną masę. Wyjmij masę z mascarpone i szybko połącz z białkami.
Wyjmij tortownicę z zamrażarki i wlej do niej masę serową. Włóż z powrotem do zamrażarki na kilka godzin (ok. 4 godz.).Jak sernik będzie już zamarznięty posyp cynamonem. Na chwilę przed podaniem wyjmij sernik z zamrażarki i włóż do lodówki. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym.
Smacznego.
Po podaniu sernika włóż go z powrotem do zamrażarki (jeśli ci coś zostanie), aby lody się nie rozpuściły.