miniszarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3
  • margaryna w kostce

    200 g
  • cukier

    250 g
  • jabłka

    1 kl
  • mąka tortowa

    500 g
  • mleko 3,2%

    kilka łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztopić margarynę i odstawić do ostudzenia. Obrać jabłka, pokroić w ósemki i smażyć (od czasu do czasu mieszając) tak długo, aż zrobi się jednolita masa. Można też jabłka potrzeć. Ubić jajka z cukrem i stopniowo dolewać ostudzoną margarynę. Dodawać mąki, ciągle mieszając (teraz najlepiej mieszać ręcznie, a nie mikserem, żeby mąka nie \"fruwała\" ponad miską). Dodać proszek do pieczenia. 3/4 masy wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy. Na masę położyć jabłka i posypać cynamonem. Do pozostałej części masy dodać kilka łyżek mleka, aż do uzuskania rzadszej konsystencji. Wlać na jabłka. Piec w piekarniku na 180 stopni C ok. 40 min. Cistko mozna posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aga130982 29.11.2010 11:55
ulubiona
aga130982 29.11.2010 11:55
ulubiona

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat