Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torcik kawowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
jajko 5
cukier 3/4 szkl

Krem kawowy

mleko 2/3 litra
budyń waniliowy 1
cukier 5 łyżek
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier puder 1 łyżka
galaretka cytrynowa 1

Porada

Do kremu możemy dodać 1-2 łyżki rumu lub koniaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik kawowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając, aby nie "przebić", gdy tylko piana zacznie się robić sztywna zaczynamy dodawać cukier - dodajemy stopniowo, cały czas ubijając. Musimy uzyskać gładką, lśniącą masę. Do tak ubitych białek dodajemy również ubite (w osobnej misce) żółtka oraz przesiane obie mąki - najlepiej mieszać łyżką bądź ręczną trzepaczką. Przelewamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy boków). Pieczemy w około 180 stopniach przez 30-35 minut.
Krok 1 - Mini torcik kawowy foto
2
Połowę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy. W drugiej połowie mieszamy proszek budyniowy, kawę, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch.
Krok 2 - Mini torcik kawowy foto
3
Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Chłodzimy.
Krok 3 - Mini torcik kawowy foto
4
Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
Krok 4 - Mini torcik kawowy foto
5
Każdy blat przekładamy masą kawową (na spód dajemy górny blat odwracając go "do góry nogami", na wierzch dajemy blat spodni, spodem do góry), wierzch również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Przed podaniem chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała.
Krok 5 - Mini torcik kawowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.12.2014 08:46
pyszny torcik
Seba 02.12.2014 09:14
bardzo dobre
Anna169Hosz 31.10.2014 09:55
Ma tylko jedna wadę - jest "mini" :)
Wiktoria29 31.10.2014 09:49
wygląda przepysznie
Ola1984 31.10.2014 08:22
Pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje.
Zdzisław 31.10.2014 06:52
takie ciasta bardzo lubię
Megg 30.10.2014 23:11
przepysznie się prezentuje
Pietruszka 30.10.2014 22:54
fajne ciacho
Gracer 30.10.2014 22:34
bardzo fajnie wygląda
RenataZ-et 30.10.2014 22:33
bardzo apetyczny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak