Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • por

    100 g
  • ser kozi

    100 g
  • żółtko

    1 szt
  • śmietana 30%

    80 g
  • sól, pieprz

  • tymianek

  • pomidorki cherry

  • ciasto francuskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry foto
Foremki o średnicy 11 cm, smarujemy olejem i wylepić ciastem francuskim.
Krok 2 - Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry foto
Por oczyszczamy, drobno kroimy w półtalarki, blanszujemy oraz wyduszamy z wody. Ser kozi rozdrabniamy i łączymy z porem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz drobno posiekanym tymiankiem. Następnie nakładamy por z serem, zalewamy masą śmietanową. Pomidorki przekrawamy na pół i wykładamy na wierzch. Tak przygotowane tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.
Krok 3 - Mini tarta porowa z serem kozim i pomidorkami cherry foto
Tak przygotowane tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 17.10.2012 19:03
Dla mnie bomba :)
Faustyna 05.09.2012 13:44
Ojej! Ależ to rewelacyjnie wygląda! Muszę spróbować!
Katarzyna45 24.08.2012 19:40
rewelacja
teresa18 09.07.2012 21:33
wow pozazdrościc
Ewa104 02.06.2012 19:53
To coś dla mnie w sam raz.
Agnieszka_B 29.10.2011 06:22
Taki obiadek to ja rozumiem:)
aginaa 28.10.2011 11:29
jaka smaczna
ewasylwia 27.10.2011 16:33
smaczne danie
Jarlin 27.10.2011 11:22
apetyczne
Beatris 27.10.2011 10:28
Pięknie i smakowicie wygląda na zdjęciu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat