Mini szarlotki w czekoladowym cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    180 g
  • cukier brązowy

    2 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • żółtka

    3 sztuki
  • masło

    80 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • Farsz:

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy cukier, żółtko, masło, siekamy nożem, następnie szybko uganitamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

W tym czasie, jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru.

Gotowe ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki na mini babeczki (o średnicy 5cm - 5 sztuk). Na górę układamy jabłka i całość przykrywamy paseczkami pozostałym ciastem,

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 18.08.2012 20:22
wspaniale wyglądają, muszą być pyszne :)
kulinarny smak 15.08.2012 07:47
fajne takie na jeden raz:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat