Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO KRUCHE

mąka krupczatka 1 szklanka
masło 70 gram
żółtko jajek 2 sztuki
kwaśna śmietana 1 łyżka

NADZIENIE

jabłka 1 kg
cynamon 1,5 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
cukier 2-3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sok jabłkowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotka

Mąkę posiekać z masłem ,dodać żółtka oraz kwaśną śmietanę ,zagnieść ciasto, podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i na godzinę schować do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka poddusić z cukrem ,dodać anyż i cynamon.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do jabłek,zagotować .

Foremki wylepić ciastem, podpiec 5 minut w 200 stopniach ,
na podpieczone ciasto wyłożyć masę, resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać górę.

Piec 15 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO !!!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 09.09.2016 11:56
wygladaja wspaniale
sezamek 01.09.2016 00:38
pyszna szarlotka
Wiktoria29 31.08.2016 20:04
zjadłabym....
benka 31.08.2016 19:22
Pięknie wyglądają.
Ewa Wojtaszko 31.08.2016 16:54
szarlotki to ja uwielbiam :)
ania2610 31.08.2016 14:33
świetne są - porcyjka w sam raz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak