mini serniki cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 duże
  • cukier

    1/3 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

  • aromat cytrynowy

  • oliwa

    2-3 łyżki
  • twaróg

    250 (półtłusty)
  • jogurt

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić i odstawić na 30 min. Po tym czasie rozwałkować na grubość 3 mm i posmarować górną powierzchnię oliwą. Za pomocą rąk rozciągnąć ciasto, aż stanie się prześwitujące. Spryskać jeszcze oliwą i złożyć na pół, tłustą powierzchnią do śrorka. Wyciąć koła o średnicy około 11-12 cm, takie pasują do metalowych foremek na kruche babeczki. Ciastem wyłożyć foremki.
Masa serowa. Ser twarogowy, jajko, cukier, jogurt i budyń zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę. Dodać startą skórkę z cytryny i aromat (opcja). Masą wypełnić foremki z ciastem.
Piec koło 15 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po wystygnięciu udekorować owocami. Smacznego.

,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 17.10.2013 20:05
pyszności!!!
fotoviderek 07.10.2013 07:32
Takie małe serniczki są super :)
magduś83 07.09.2013 16:33
wyglądają zabójczo apetycznie :)
jordi 24.08.2013 13:36
super przepis
Krystyna32 19.08.2013 18:36
bardzo apetyczne
Kontarek 05.08.2013 16:31
Dodałem do masy serowej łyżkę syropu cytrynowego, wyszło pyszne !
Motorek 23.06.2013 06:41
ale pyszności
Kolorowa 01.06.2013 19:50
Bardzo przyjemne są ;)
aisza1 08.05.2013 06:42
taki deserek to w sam raz do kawy
ben-ka 23.04.2013 09:38
wyglądają ślicznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat