Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów

Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek waniliowy

    200 g
  • cukier

    150 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • masło

    80 g
  • budyń waniliowy

    3 łyżki
  • matcha

    1 łyżka
  • mleko

    50 ml
  • jajo

    4 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • konfitura wiśniowa

  • płatki migdałowe

  • twaróg

    400 (śmietankowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
W jednej misce umieścić mąkę pszenną, masło, 40 g cukru, 2 żółtka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Krok 2 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Utrzeć składniki na gładką masę.
Krok 3 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Foremki silikonowe wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć po łyżce masy maślano - cytrynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 12 minut. Ostudzić.
Krok 4 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
2 żółtka wraz z pozostałym cukrem umieścić w metalowym naczyniu. Ustawić na garnku z gotującą wodą. Utrzeć do białości.
Krok 5 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Do masy jajecznej dodać herbatę matcha, wcześniej rozprowadzoną w gorącym mleku. Wymieszać.
Krok 6 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Do masy dodać delikatny twaróg śmietankowy i serek waniliowy.
Krok 7 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Kolejnymi składnikami są proszek budyniowy i sok wyciśnięty z drugiej połowy cytryny.
Krok 8 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Na samym końcu połączyć z pianą ubitą na sztywno z 4 białek. Zieloną masę serową wyłożyć na podpieczone spody maślano - cytrynowe.
Krok 9 - Mini serniczki z zieloną herbatą, konfiturą wiśniową i płatkami migdałów foto
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kolejne 20 minut. Na wierzchu ostudzonych serniczków ułożyć po porcji konfitury wiśniowej. Posypać płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

18.07.2014 19:53
raj dla podniebienia : )

MAR3STA

06.06.2012 09:14
na pewno są przepyszne

Urszula5

24.04.2012 23:33
wspaniały pomysł chętnie skorzystam w przyszłości

Natalia/tubisiek

02.04.2012 07:55
wyglądają wspaniale!!

BernadettaP

26.03.2012 07:30
Wyglądają nieziemsko ! Poproszę choć jedną na spróbowanie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat