Mini serniczki dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    150 gram
  • jaja

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier

    200 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • orzeszki piniowe

    do dekoracji
  • czekolada gorzka

    do dekoracji
  • dynia

    250 gram
  • herbatniki czekoladowe

    250 gram
  • serek homogenizowany

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini serniczki dyniowe foto
Herbatniki zmiksować, masło roztopić. Składniki połączyć w misce na jednolitą masę i wyłożyć foremki . Masę starannie docisnąć . Foremki wstawić do lodówki na ok.30 min.
- Dynię pokroić w kostkę i udusić do miękkości ok.20 min. w rondelku z niewielką ilością wody /ok.50 g/. Wystudzić.
- Ser i cukier umieścić w mikserze, dodać ugotowaną dynię i krótko zmiksować.
- Dodać cynamon , imbir , szczyptę soli, sok z cytryny śmietanę i miksując na małych obrotach dodawać po jednym jajku. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone.
Krok 2 - Mini serniczki dyniowe foto
-Gotową masą wypełnić foremki z przegotowanym kruchym spodem z herbatników.
-Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C.
-Upieczone ciasto pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w zgaszonym piekarniku.
-Serniczki wystudzić.
Krok 3 - Mini serniczki dyniowe foto
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować dowolnie schłodzone serniczki.Można je posypać orzeszkami piniowymi lub utworzyć dowolne czekoladowe ozdoby.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 12.11.2012 06:55
mmmm ślinka cieknie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat