Mini paszteciki z soczewicy z garam masalą

Mini paszteciki z soczewicy z garam masalą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuka
  • pietruszka korzeń

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    2 z gorczycy
  • soczewica czerwona

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mini paszteciki z soczewicy z garam masalą

Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp garam masalę i niech wydobędą się wszystkie aromaty. Dadaj do przypraw cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku.
Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli ( ja dodałam świeże chilli)

Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach.

Podawaj na chlebku nan z jogurtem z miętą. Posyp świeżą kolendrą serwując na desce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

mysza75 01.04.2014 14:39
Uwielbiam takie pasztety, garam masala bardzo fajna przyprawa
EmciaPichci 01.04.2014 08:28
muszą zaskakiwać smakiem :)
Kamila10 08.05.2013 16:10
wyglądaja apetycznie
Konczi 07.05.2013 14:40
wygladają super i pewnie tak też smakują :)
muffina 07.05.2013 14:14
o jej ale super przepis bardzo czesto robię pasztet ale z królika ale takiego nie i fajna opcja nierobic duzego do krojenia tylko małe porcje, o niebo lepiej się prezentują:)
malaczarna23 07.05.2013 13:29
wyglądają bardzo smacznie
AZgotuj 07.05.2013 13:27
A ja nie robiłam z cukinii, więc jeśli masz go na blogu podeślij link:)
Ola1984 07.05.2013 12:54
Jaki świetny przepis :) Robiłam już pasztet warzywny i z cukinii, a nie wiem czemu nie upiekłam jeszcze takiego z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Twoje paszteciki wyglądają pięknie i sądząc po składnikach na pewno są smaczne. Garam masala musi być mocno wyczuwalna w potrawie i nadawać niepowtarzalnego aromatu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat