Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini paszteciki z soczewicy z garam masalą

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 sztuka
pietruszka korzeń 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
jajko 2 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżka
oliwa 2 z gorczycy
soczewica czerwona 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini paszteciki z soczewicy z garam masalą

Warzywa obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj soczewicę.Na patelni rozgrzej olej gorczycowy ( zapach jest nieziemski musztardowy) i wsyp garam masalę i niech wydobędą się wszystkie aromaty. Dadaj do przypraw cebulę pokrojoną niedbale. Kiedy wszystko ostygnie wrzuć do malaksera, dodając po jednym jajku.
Osól i dopraw pieprzem lub czerwoną papryczką chilli ( ja dodałam świeże chilli)

Nałóż do wysmarowanej masłem lub olejem formy na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 290 stopni na ok 35. Musisz sprawdzać bo paszteciki są maleńkie i pieką się szybciej niż te w dużych formach.

Podawaj na chlebku nan z jogurtem z miętą. Posyp świeżą kolendrą serwując na desce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 01.04.2014 14:39
Uwielbiam takie pasztety, garam masala bardzo fajna przyprawa
EmciaPichci 01.04.2014 08:28
muszą zaskakiwać smakiem :)
Kamila10 08.05.2013 16:10
wyglądaja apetycznie
Konczi 07.05.2013 14:40
wygladają super i pewnie tak też smakują :)
muffina 07.05.2013 14:14
o jej ale super przepis bardzo czesto robię pasztet ale z królika ale takiego nie i fajna opcja nierobic duzego do krojenia tylko małe porcje, o niebo lepiej się prezentują:)
malaczarna23 07.05.2013 13:29
wyglądają bardzo smacznie
AZgotuj 07.05.2013 13:27
A ja nie robiłam z cukinii, więc jeśli masz go na blogu podeślij link:)
Ola1984 07.05.2013 12:54
Jaki świetny przepis :) Robiłam już pasztet warzywny i z cukinii, a nie wiem czemu nie upiekłam jeszcze takiego z soczewicy, choć bardzo ją lubię. Twoje paszteciki wyglądają pięknie i sądząc po składnikach na pewno są smaczne. Garam masala musi być mocno wyczuwalna w potrawie i nadawać niepowtarzalnego aromatu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak