Mini ogóreczki z nutą pikantnego grilla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogóreczki

    malutkie
  • cebula

  • marchewka

  • Grill przyprawa pikantna Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • Zalewa:

  • woda

    2 litry
  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • cukier

    10 kopiastych łyżeczek
  • sól

    5 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogóreczki dokładnie umyć.Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w plasterki.Do słoików włożyć po kilka plasterków cebuli i marchewki.Dodać po listku laurowym, po łyżeczce gorczycy,po 3-5 kulek ziela angielskiego, po ok. 10 kulek pieprzu czarnego i po łyżeczce pikantnej przyprawy do grilla .Słoiki wypełnić ogóreczkami. Składniki na zalewę zagotować i zalać ogórki.Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania się wody.Słoiki odwrócić do góry dnem i tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia .Taka ilość zalewy starcza na 8 małych słoików od dżemu i 5 pół litrowych .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 19.08.2012 18:14
świetne
motyl 06.05.2012 09:33
extra
PaniMISIOWA 04.05.2012 17:36
a to ciekawe
jozefinach 11.03.2012 09:27
Uwielbiam korniszony.
eduszo 01.03.2012 08:29
Lubie robić własne przetwory,nie ma to jak swoje.
smakowita 11.02.2012 14:15
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Olaa 16.01.2012 13:15
super
zuzanna_z 30.12.2011 13:21
pyszniutkie
smakowita 21.12.2011 20:43
to są z mojego ogrodu ,tak zwana końcówka
alaaa 21.12.2011 19:52
gdzie kupujesz takie małe ogóreczki?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat