Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini kopczyki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1 szkl
cukier 0,5 szkl
mleko 0,5 szkl
kakao 2 łyżki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,25 łyżeczki

krem

śmietana kremówka 1 szkl
śmietan fix 1 opakowanie
banan 1 szt
sok z cytryny 1 st

Przepis i sposób przygotowania na: Mini kopczyki

Ciasto na muffinki: Łączymy składniki suche mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz cukrem. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajko razem z mlekiem oraz maślanką. Do składników suchych dodajemy mokre, mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Przygotowane ciasto przekładamy do muffinek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Z babeczek wydrążamy ciasto, które będzie potrzebne na kopcowy wierzch. Do środka babeczek wkładamy kilka kawałeczków banana i skrapiamy go sokiem z cytryny. Przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na banany dajemy łyżeczkę kremu, a wierzch przykrywamy rozkruszonym ciastem. Schładzamy około 1 godzinę w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 29.04.2016 10:47
apetycznie wyglądają
Motorek 29.04.2016 08:43
bardzo dobre
Krystyna32 29.04.2016 08:33
pyszności :)
Barbara13 29.04.2016 07:53
pyszniutkie !!
Franciszek 29.04.2016 00:23
dobre do kawy
Stenka 28.04.2016 21:55
smaczne i ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak