Przepis i sposób przygotowania na: Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.
KROK 2. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente.
KROK 3. Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 4. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.
Życzę smacznego! :)