Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 mała główka
ryż jaśminowy 200 g
pierś z indyka 350 g
suszone pomidory 50 g
szalotka 2 szt.
oliwa
Bazylia suszona Prymat
oregano
sól i pieprz

DO ZAPIEKANIA

bulion drobiowy
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mini gołąbki z ryżem jaśminowym i suszonymi pomidorami

Przeważnie przygotowuję duże gołąbki. Tym razem postanowiłam zrobić je w wersji mini, gdyż znalazłam śliczną, małą główkę włoskiej kapusty. Gołąbki są bardzo aromatyczne i delikatne, także dzięki zastosowaniu lekkiego mięsa z piersi indyka. Farsz pięknie pachnie dzięki jaśminowej nucie, a smaku całości dodają suszone pomidory oraz zioła. Całość idealnie komponuje się z przecierem pomidorowym :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Główkę kapusty parzymy w osolonej, gorącej wodzie, a następnie oddzielamy liście.

KROK 2. Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwek z oliwek. Ryż jaśminowy gotujemy al dente.

KROK 3. Pierś z indyka mielimy w maszynce i dodajemy do niej ugotowany ryż, zeszkloną cebulkę, posiekane pomidory suszone, bazylię oraz oregano, dokładnie mieszamy i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 4. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy. Gołąbki przekładamy do brytfanki wyłożonej włoską kapustą, zalewamy bulionem drobiowym wymieszanym z przecierem pomidorowym i zapiekamy około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gotowe gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.02.2016 22:33
smaczne gołąbki
Bernadeta1 26.02.2016 19:10
bardzo smaczne jedzonko
cukiereczek 26.02.2016 17:48
ach te smaczne gołąbki
Ola1young 26.02.2016 16:48
na pewno pyszne :)
ben-ka 26.02.2016 16:21
Wyglądają apetycznie, ale ja wolę z innym ryżem niż jaśminowy.
Damiano
Damiano 26.02.2016 16:20
bardzo dobre
Agnieszka-87-25 26.02.2016 14:12
uwielbiam takie
Ania321 26.02.2016 14:07
Muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak