Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini bułeczki pszenne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 150 ml
woda 120 ml
drożdże świeże 20 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini bułeczki pszenne

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Mini bułeczki pszenne foto
2
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy drożdże z wodą, sól, cukier. masło. Całość wyrabiamy ok. 10-15 min. aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i będzie sprężyste.
Krok 2 - Mini bułeczki pszenne foto
3
Po wyrobienie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć, podsypując mąką i formujemy bułeczki.
Krok 3 - Mini bułeczki pszenne foto
4
Układamy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ścierką zostawiając do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed tym czasem można naciąć bułeczkę pośrodku ostrym nożem.
Krok 4 - Mini bułeczki pszenne foto
5
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy bułki w zależności od wielkości bułek 15-25 minut aż do zrumienienia.
Krok 5 - Mini bułeczki pszenne foto
6
Posmarowane masłem bułeczki najlepiej popijać mlekiem :)
Krok 6 - Mini bułeczki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.09.2014 20:36
bardzo fajne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak