Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini Apple Pie - mini szarlotki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 280 g
masło 150 g
sól 0,5 łyżeczki
woda 4 łyżki
ocet jabłkowy 1 łyżka
jabłka 1 kg
sok z limonki 0,5 sztuki
cukier brązowy 4 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżezka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini Apple Pie - mini szarlotki

Mąkę z solą z pokrojonym masłem rozdrabniamy (powinna mieć formę kruszonki), dolewamy wodę wymieszaną z octem jabłkowym, szybko zagniatamy, owijamy w folię, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy cukier, cynamon, łyżkę mąki, dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto dzielimy na pół, pierwszą część rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy 6 krążków o średnicy 11 cm (to samo robimy z drugą częścią ciasta).

Foremki do tartinek wylepiamy delikatnie krążkami, wypełniamy po dużej łyżce jabłek, układamy odrobinkę masła i przykrywamy drugim krążkiem. Brzegi zlepiamy i zwijamy ozdobnie. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem, nożem delikatnie robimy "dziurki".

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 06.08.2013 13:21
Pysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak