Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miłosne korytka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso indycze 400 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
por 1/4 sztuki
jajko 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
chili Prymat
oliwa 4 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
kapary całe Smak 2 łyżeczki
ciasto francuskie 2 opakowania
papryka czerwona 1/2 sztuka
cebula 1 szt.
ser lazur 1 (błękitny)

Przepis i sposób przygotowania na: Miłosne korytka

Kroki postępowania

1
Przekąska, którą dziś polecam zawiera w sobie przynajmniej 6 afrodyzjaków:
pory, lubczyk, chili, czosnek, kapary, ser.

Zaczynamy :)
Mięso z udźca indyczego mielimy. Porę kroimy na małe drobne kawałki i podsmażamy na patelni. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, bazylię, lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz świeżo mielony i sól a także odrobinę chili. Dodajemy porę. Mieszamy dokładnie składniki dłonią.
Krok 1 - Miłosne korytka foto
2
Formujemy kuleczki o średnicy około 3,5-4 cm i obtaczamy w bułce tartej. Na oliwie z oliwek smażymy kotleciki.
Krok 2 - Miłosne korytka foto
3
W garnku z grubym dnem podsmażamy na połowie łyżki oliwy 2 ząbki czosnku i posiekaną małą cebulkę. Dodajemy po chwili pomidory. Podduszamy i przyprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem. Dodajemy 2 łyżeczki kaparów. Dusimy przez około 4-5 minut.
Krok 3 - Miłosne korytka foto
4
Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty. Formujemy z nich korytka zawijając brzegi i kładziemy je na folii. Korytka wypełniamy sosem pomidorowym.
Krok 4 - Miłosne korytka foto
5
Następnie rozkrawamy dwa kotleciki i układamy połówki w korytkach. Na wierzch kładziemy ser pleśniowy i wąski pasek papryki po środku.
Krok 5 - Miłosne korytka foto
6
Tak przygotowane korytka zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego :)
Krok 6 - Miłosne korytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 14.02.2013 09:53
Pani Henryko, to nie ketchup, a sos. Pieprz sprawił, że danie było ostrzejsze. Zdjęcia z produktami sponsora zostały wykonane z okazji konkursu. Pozdrawiam
aisoglam 14.02.2013 09:53
Pani Henryko, to nie ketchup, a sos. Pieprz sprawił, że danie było ostrzejsze. Zdjęcia z produktami sponsora zostały wykonane z okazji konkursu. Pozdrawiam
Henryka2 14.02.2013 09:17
Po co ten pieprz w keczupie,zasłanianie wszystkiego zdjęciami produktów sponsora?
Botwinka 14.02.2013 07:40
smacznie wyglądają
SmakolykiJoanny 13.02.2013 23:24
Zgłoszenie przyjęte do konkursu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak