Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

5.0
(38)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Krem

mleko 3/4 szkl
cukier wanilinowy opakowanie
cukier 1/2 szkl.
mleko w proszku 400-420 g
masło opakowanie

Polewa

czekolada mleczna 200 g
śmietana 30% 150 ml

Dodatkowo

herbatniki 350 g kakaowe

Przepis i sposób przygotowania na: MILKY WAY - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Mleko wlewam do rondelka, dodaję dwa rodzaje cukrów. Podgrzewam mieszając do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Studzę.
Masło miksuję na puch. Cały czas miksując dodaję na przemian porcję mleka w proszku i mleka gotowanego. Miksuję do czasu otrzymania gładkiego kremu na niskich obrotach.
Śmietanę zagotowuję, zestawiam z ognia, dokładnie mieszam z czekoladą (wcześniej połamaną w kostkę), aż uzyskam gładką polewę czekoladową. Odkładam, aby nieco przestygła.
Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwę herbatników, wylewam 1/2 masy mlecznej, następnie kolejno: herbatniki, pozostała masa, herbatniki i polewa czekoladowa.
Ciasto chłodzę w lodówce około 12 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EW 20.11.2023 14:31
A czy mozna czymś zamienic mleko w proszku?
Motorek 14.05.2017 20:13
fajne ciasto
Ada-Gaba 10.05.2017 13:59
świetny przepis
jejkuchnia 09.05.2017 20:42
Polecam, jest pyszne. :)
Wiesława1 09.05.2017 14:51
Pyszności
jan_mag 09.05.2017 14:04
Pysznie wyglada
Aleksandra/Olcia 09.05.2017 13:42
mniam mniam
dodi 09.05.2017 12:18
pyszności mniam
endzi
endzi 09.05.2017 08:44
fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak