Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasteczka:
-
mąka tortowa
2 szklanki -
mąka migdałowa
10 dag -
masło
25 dag -
cukier puder
10 dag -
żółtko jajek
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
esencja migdałowa
0.5 łyżeczki -
śmietana gęsta
3 łyżki -
kakao
2 łyżki
Lukier:
-
cukier puder
3 łyżki -
sok z cytryny
0.5 łyżeczki -
kakao
0.5 łyżeczki
Dodatkowo:
-
białko
1 sztuka
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania:
Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto.
Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm.
Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.
Upieczone ciasteczka ostudzić.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao.
Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się