Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięso z kurczaka marynowane w ajwarze z dodatkiem musztardy i czosnku jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne.

Składniki:

lista składników

mięso z kurczaka 4 porcje
Ajwar 3 łyżeczki
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
imbir starty 1 łyżeczka
masło klarowane 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

sposób wykonania

1
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Ajwar wymieszać z musztardą, imbirem i czosnkiem.
Krok 1 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto
2
Mięso umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem
Krok 2 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto
3
Mięso ze wszystkich stron obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią, odłożyć na 3-4 godziny do lodówki.
Następnie przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu do pieczenia, skropić rozpuszczonym masłem, zawiązać rękaw, w folii wykałaczką zrobić kilka otworków.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją góra i dół i piec około 60-70 minut.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak