Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso z kurczaka marynowane w ajwarze z dodatkiem musztardy i czosnku jest aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

lista składników

  • mięso z kurczaka

    4 porcje
  • Ajwar

    3 łyżeczki
  • musztarda miodowa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sposób wykonania

Krok 1 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Ajwar wymieszać z musztardą, imbirem i czosnkiem.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto
Mięso umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem
Krok 3 - Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru foto
Mięso ze wszystkich stron obtoczyć w marynacie, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią, odłożyć na 3-4 godziny do lodówki.
Następnie przełożyć do rękawa foliowego, ułożyć w naczyniu do pieczenia, skropić rozpuszczonym masłem, zawiązać rękaw, w folii wykałaczką zrobić kilka otworków.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją góra i dół i piec około 60-70 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat