Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    0,5 szt
  • piwo

    150 ml ( jabłkowe)
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawę do kurczaka, oliwę, mieloną paprykę i sos sojowy, wymieszać.
Krok 2 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.
Krok 3 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 4 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć mieloną ostrą papryką, podlać piwem.
Krok 5 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Naczynie z mięsem zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
Krok 6 - Mięso z kurczaka w piwie jabłkowym foto
Po upływie pół godziny z mięsa usunąć folię i dalej piec polewając od czasu do czasu piwnym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 27.06.2017 09:30
apetyczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat