Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kuchnia chińska. Wspaniała propozycja na szybkie danie.

Składniki:

600 gramów
grzyby mun 200 gramów
bambus pędy 1 puszka
por (biała część) 4 sztuki
bulion warzywny 200 mililitrów
ocet ryżowy 8 łyżek
cukier 4 łyżki
sos sojowy jasny 8 łyżek
mąka kukurydziana 2 łyżki
olej sojowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso słodko-kwaśne z bambusem

Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem w wąskie paseczki. Pędy bambusa osączyłem z zalewy, pokroiłem w paski. Pory dokładnie oczyściłem, umyłem (odciąłem zielone końce) i również pokroiłem w paski.

W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak