Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsny placek przekładany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
bulion 350 ml
mielone mięso 50 dag
cebula czerwona 3 szt
twaróg 3 łyżki
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
śmietana kremówka 1 szklanka
siekane ziołą 1 szklanka
cukier 2 szczypty
sok z cytryny 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 6 szt
natka pietruszki do dekoracji
biały ser 25 tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsny placek przekładany

Ryż gotujemy w bulionie. Cebule obieramy, drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, twarogiem, jajkami i odsączonym, przestygniętym ryżem i doprawiamy do smaku. Formę to pieczenia natłuszczamy i przekładamy na nią masę mięsną. Pieczemy ok. 70 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Biały ser miksujemy z śmietaną na gładką masę. Dodajemy obrany i roztarty z solą czosnek, cukier, sok z cytryny oraz posiekane zioła /dowolne - ja proponuję natkę pietruszki i koperek/. Dokładnie mieszamy. Upieczony mięsny placek przekrawamy na dwa blaty i przekładamy 2/3 przygotowanego kremu. Pozostałym kremem smarujemy wierzch, dekorujemy połówkami pomidorków i gałązkami natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 07.06.2013 07:14
muszę kiedyś taki wypróbować
Dorota59 21.03.2013 19:00
zapowiada się smakowicie
Miki 06.01.2013 09:08
Super
cukiereczek 06.01.2013 08:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak