Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,4 kg
  • jajko

    2 szt
  • woda letnia

    0,2 ml
  • mięso wieprzowe

    0,3 kg
  • pieczarki

    0,25 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym foto
Mięso mielone doprawić i odstawić do lodówki, w tym czasie z mąki, jaj, ciepłej wody i odrobiny oleju zagnieść ciasto, rozwałkować.
Krok 2 - Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym foto
Szklanką wykrawać koła, napełniać farszem i lepić pierogi.
Krok 3 - Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym foto
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, cebule obrać pokroić w drobną kosteczkę, razem podsmażyć.
Krok 4 - Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym foto
Gdy pieczarki z cebulą będą zarumienione, należy je zalać szklanką zimnej wody, dodać kostkę bulionową i przyprawy, gotować na wolnym ogniu, Pod koniec gotowania dodać do sosu śmietanę, aby sos zgęstniał.
Krok 5 - Mięsne pierogi w sosie pieczarkowym foto
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pycia9 19.09.2013 11:45
super przepis
AnielskaSlodycz 13.09.2013 20:23
fajny pomysł ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat