Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Carpaccio z pomidorów z wołowiną, odc.38
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy musztardę czosnkową, oliwę, po czym doprawiamy całość przyprawą do steka, następnie łączymy składniki na marynatę. Wołowinę obtaczamy w marynacie, następnie obsmażamy mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej mięso i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy polędwicę przez 20 minut.
3. Do miski wlewamy oliwę i dodajemy musztardę miodową. Anchois siekamy i wrzucamy do reszty składników w naczyniu, następnie wyciskamy cytrynę i dolewamy wodę mineralną, do całości dosypujemy orzeszki pinii – łączymy nasze składniki.
4. Pomidory kroimy w plasterki, na grubych oczkach ścieramy ser owczy. Pomidory wraz z serem przekładamy na talerz. Wyjmujemy z piekarnika polędwicę i odstawiamy ją do przestudzenia.
Sposób podania:
Talerz polewamy sosem, a następnie rozsmarowujemy go i przykrywamy rukolą. Pomidory układamy na przemian kolorami w kształt ringu. Na środek nakładamy plasterki wołowiny. Całość posypujemy serem i czarnuszką. Składniki dekorujemy liśćmi bazylii.