odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Carpaccio z pomidorów z wołowiną, odc.38

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Carpaccio to jedna z najpopularniejszych przystawek, którą wszyscy uwielbiamy za możliwość dowolnego doboru składników. Koniecznie sprawdźcie przepis szefa Roberta Sowy na Carpaccio z pomidorów i wołowiną!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • pomidor zielony

    1 sztuka
  • pomidor żółty

    1 sztuka
  • rukola

    1 opakowanie

Sos:

  • oliwa

    4 łyżki
  • woda mineralna

    1/4 szklanki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • filety anchois

    6 sztuk
  • orzeszki piniowe prażone

    2 łyżki
  • sok z połowy cytryny

  • ser owczy

    50 g

Wołowina:

  • polędwica wołowa

    300 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • Stek z grilla Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • Czarnuszka nasiona Prymat

  • świeże liście bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

 

1. Do miski wlewamy syrop klonowy, dodajemy musztardę czosnkową, oliwę, po czym doprawiamy całość przyprawą do steka, następnie łączymy składniki na marynatę. Wołowinę obtaczamy w marynacie, następnie obsmażamy mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej mięso i całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy polędwicę przez 20 minut.

3. Do miski wlewamy oliwę i dodajemy musztardę miodową. Anchois siekamy i wrzucamy do reszty składników w naczyniu, następnie wyciskamy cytrynę i dolewamy wodę mineralną, do całości dosypujemy orzeszki pinii – łączymy nasze składniki.

4. Pomidory kroimy w plasterki, na grubych oczkach ścieramy ser owczy. Pomidory wraz z serem przekładamy na talerz. Wyjmujemy z piekarnika polędwicę i odstawiamy ją do przestudzenia.

 

Sposób podania:

 

Talerz polewamy sosem, a następnie rozsmarowujemy go i przykrywamy rukolą. Pomidory układamy na przemian kolorami w kształt ringu. Na środek nakładamy plasterki wołowiny. Całość posypujemy serem i czarnuszką. Składniki dekorujemy liśćmi bazylii.

 

Doradca Smaku
Jeżeli dodajemy do potrawy anchois, to nie solimy już całego dania ze względu na charakterystyczny słony posmak serdeli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat