Tatar wołowy

Tatar wołowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tatar z polędwicy wołowej to doskonała potrawa na przystawkę albo lunch. Świeże i dobrze oczyszczone mięso wysokiej jakości to podstawa tego dania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    200 g
  • ogórek kiszony

    1 szt.
  • biała cebula

    1/2 szt.
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • borowiki marynowane

    2 szt.
  • owoc jałowca

    2 łyżeczki
  • sól morska

  • natka pietruszki

    15 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieprz ognisty mielony

    1 łyżeczka
  • żółtko

    1 szt.
  • musztarda francuska

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę dokładnie oczyszczamy z błonek, dokładnie siekamy i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy posiekane drobno: cebulkę, pietruszkę, ogórek, borowiki oraz zieloną cebulkę, doprawiamy pieprzem ognistym, musztardą francuską, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. W moździerzu ucieramy jałowiec wraz z solą, tak by powstał nam puder. Gotowy tatar przekładamy do ringa, dokładnie ubijając, na górę dajemy żółtko i całość posypujemy pudrem z jałowca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat