Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tatar wołowy

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tatar z polędwicy wołowej to doskonała potrawa na przystawkę albo lunch. Świeże i dobrze oczyszczone mięso wysokiej jakości to podstawa tego dania.

Składniki:

polędwica wołowa 200 g
ogórek kiszony 1 szt.
cebula biała 1/2 szt.
zielona cebulka 1 szt.
borowiki marynowane 2 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
natka pietruszki 15 g
oliwa 2 łyżki
Pieprz ognisty mielony Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tatar wołowy

Polędwicę dokładnie oczyszczamy z błonek, dokładnie siekamy i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy posiekane drobno: cebulkę, pietruszkę, ogórek, borowiki oraz zieloną cebulkę, doprawiamy pieprzem ognistym, musztardą francuską, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. W moździerzu ucieramy jałowiec wraz z solą, tak by powstał nam puder. Gotowy tatar przekładamy do ringa, dokładnie ubijając, na górę dajemy żółtko i całość posypujemy pudrem z jałowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak