Mięsna zapiekanka z maniokiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • warzywa

    700-800 g (maniok)
  • ser pleśniowy niebieski

    100 g
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki
  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    8 szt
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół.

Mięso dzielimy na 4 części.

W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree.

Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat