Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka z warzywami z szynkowara

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 800 gram
włoszczyzna suszona 4 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 50 ml.

Porada

Bardzo smaczna wędlina na kanapki, dodatek suszonej włoszczyzny sprawił że mielonka jest bardzo aromatyczna a w dodatku ładnie wygląda.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka z warzywami z szynkowara

Umyta łopatkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy suszoną włoszczyznę, wode oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do szynkowara, zamykamy i wstawiamy na dwa dni do lodówki. Szynkowar przekładamy do większego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, wlewamy zimną wodę, powinna sięgać 1 cm. od górnej krawędzi szynkowara, wbijamy termometr, przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 stopni. Szynkowara nie otwierając wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odpinamy, nad zlewem polewamy gorącą wodą, wyjmujemy mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 23.01.2017 20:45
Smaczna wędlinka
benka 23.01.2017 18:39
Apetyczna ta wędlinka.
agnieszka214 23.01.2017 17:15
Pyszne miesko na kanapke
cukiereczek 23.01.2017 17:03
domowy smak
adelajda 23.01.2017 16:07
Tez lubię takie wędlinki .
AZgotuj 23.01.2017 15:59
bardzo smaczna propozycja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak