Mielone z marchewką i kabanosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wieprzowe

    40 dag
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    0,5 szt
  • mleko

    0,5 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • masło

    1 łyżka

Dodatki

  • marchewka ugotowana

    3 szt
  • Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel

    2-3 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, ostudzić.
Krok 2 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Mielone mięso włożyć do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do mięsa.
Krok 3 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
Krok 4 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Ugotowane marchewki obrać, pokroić na 5-6 cm kawałki i cienką rurką zrobić otworki.Kabanosy pokroić na kawałki, włożyć w wydrążone marchewki.
Krok 5 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Z mięsa uformować placuszki, na nich ułożyć marchewki z kabanosem.
Krok 6 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Dokładnie oblepić mięsem i obtoczyć w bułce tartej.
Krok 7 - Mielone z marchewką i kabanosem  foto
Rumienić ze wszystkich stron w dość dużej ilości rozgrzanego oleju.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 28.06.2017 18:15
pyszny obiad
tobi1989 28.06.2017 16:47
Wspaniałe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat