Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone w sosie paprykowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 50 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
bulion warzywny 7 łyżek
suszone pomidory do smaku
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
tłuszcz do smażenia

sos

papryka czerwona 2 szt
cebula czerwona 1 szt
Papryka wędzona słodka mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
masło do smażenia

Porada

Do mięsa mielonego dodałam pomidory suszone w proszku. Dla wzbogacenia smaku sosu możemy dodać świeże pomidory i dusić do czasu aż sok pomidorowy odparuje.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone w sosie paprykowym

Kroki postępowania

1
Bułkę tartą wsypujemy na miskę i wlewamy małymi porcjami ciepły bulion /dodajemy go tyle ile wpije bułka tarta - powinna być dobrze namoczona ale nie może pływać/. Odstawiamy na 10-15 min. Następnie dodajemy mięso mielone, suszone pomidory w proszku, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i dokładnie wyrabiamy.
Krok 1 - Mielone w sosie paprykowym foto
2
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej.
Krok 2 - Mielone w sosie paprykowym foto
3
Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu /proponuję smalec/. Usmażone mielone przykrywamy by nie wystygły.
Krok 3 - Mielone w sosie paprykowym foto
4
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i szklimy na nim cebulę a następnie dodajemy paprykę. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i papryką wędzoną w proszku. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem na gładki sos.
Krok 4 - Mielone w sosie paprykowym foto
5
Mielone w sosie paprykowym podajemy z ryżem lub kaszą.
Krok 5 - Mielone w sosie paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.11.2015 15:24
pożywne danie
Noruas 14.11.2015 11:40
Przepyszna propozycja obiadowa :)
gosia56 14.11.2015 10:59
na pewno pyszne
Futka 14.11.2015 09:27
Świetne i bardzo smaczne mielone :)
Ewelina1991 14.11.2015 09:08
apetyczne danie
w mojej kuchni 14.11.2015 07:56
pyszne danie do zjedzenia
mileneczka5 14.11.2015 07:56
smaczne danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak