Przepis i sposób przygotowania na: Mielone sojowe
Odstawiamy żeby lekko przestygł.
Siekamy drobno cebulę, pieczarki ścieramy na tarce w wiórki. Lekko solimy i obficie pieprzymy. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, aż cebula zmięknie, a nadmiar wody z pieczarek odparuje.
Usmażoną cebulkę z pieczarkami wrzucamy do naczynia z ugotowanym granulatem. Mieszamy. Dodajemy tartą bułkę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i przyprawy. Całość mieszamy. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodajemy soli.
Teraz wbijamy jajko lub dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy masę na kotlety. Jeśli jest zbyt luźna dosypujemy bułki, jeśli zbyt gęsta, to trochę wody.
Lepimy niewielkie kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rumiano na oleju.
Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Najsmaczniejsze są podane z ziemniakami lub ryżem, z dużą ilością surówki.
Smacznego :)