Mielone kuleczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • suszona bulka

    0,5 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 opakowanie
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone kuleczki foto
Karkówkę opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić maszynką do mięsa.
Krok 2 - Mielone kuleczki foto
Połówkę suchej bułki namoczyć w miseczce wody, aż zmięknie. Do zmielonego mięsa dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3 - Mielone kuleczki foto
Następnie wbijamy całe jajko. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody bułkę oraz łyżkę bułki tartej, a także przyprawę do mięsa mielonego.
Krok 4 - Mielone kuleczki foto
Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Krok 5 - Mielone kuleczki foto
Z powstałej masy formujmy niewielkie kulki, które następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Krok 6 - Mielone kuleczki foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Oleju tyle, żeby przykrył dno patelni i około 3 cm powyżej. Na rozgrzanym oleju umieszczamy obtoczone w bułce tartej kulki. Smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.
Mielone kulki najlepiej smakują z kulkami ziemniaczanymi i surówką z buraczków :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat