Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kuleczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 0,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
jajko 1 sztuka
suszona bulka 0,5 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 opakowanie
olej do smażenia

Porada

Mielone kulki najlepiej smakują z kulkami ziemniaczanymi i surówką z buraczków :)

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kuleczki

Kroki postępowania

1
Karkówkę opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić maszynką do mięsa.
Krok 1 - Mielone kuleczki foto
2
Połówkę suchej bułki namoczyć w miseczce wody, aż zmięknie. Do zmielonego mięsa dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Mielone kuleczki foto
3
Następnie wbijamy całe jajko. Dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody bułkę oraz łyżkę bułki tartej, a także przyprawę do mięsa mielonego.
Krok 3 - Mielone kuleczki foto
4
Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Krok 4 - Mielone kuleczki foto
5
Z powstałej masy formujmy niewielkie kulki, które następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
Krok 5 - Mielone kuleczki foto
6
Na patelni rozgrzewamy olej. Oleju tyle, żeby przykrył dno patelni i około 3 cm powyżej. Na rozgrzanym oleju umieszczamy obtoczone w bułce tartej kulki. Smażymy z dwóch stron na złocisty kolor.
Krok 6 - Mielone kuleczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak