Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie pierniki z lukrem królewskim
Kroki postępowania
Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
Pieczemy 1 160-180 stopniach przez 10 minut
Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem.
Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.