Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • masło 82%

    1/3 kostki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • miód

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    3-4 łyżki

Lukier królewski do ozdoby

  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    3 łyżeczki
  • białko

    1 sztuka
  • barwnik spożywczy do ciast

    5 kolorów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
Krok 2 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę.
Krok 3 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
Pieczemy 1 160-180 stopniach przez 10 minut
Krok 4 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
LUKIER KRÓLEWSKI:
Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
Krok 5 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem.
Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.
Krok 6 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.
Marta Ryżek-Kalkowska
Zaletą pierników jest to,że są od razu miękkie i nie są twarde jak kamień. Po prostu można je zrobić 2 dni przed świętami i delektować się ich miękkim smakiem. Pierniki od lat robimy zawsze w Mikołajki 6 grudnia. W takim dniu udziela nam się nastrój.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 20.05.2016 22:14
PIĘKNE TE PIERNICZKI
viki103 21.12.2015 18:00
Jestem ciekawa ile wyjdzie sztuk z tego przepisu, zaraz biorę się za ich robienie-ale zrobię z podwójnej porcji składników :) Napiszę ile mi wyszło pierniczków ;)
msmariusz 14.12.2015 12:20
apetyczne, idealne na Święta
Izabela28 05.05.2015 11:24
ale kolorowe cudeńka;)
turkus3 21.11.2014 08:36
jeszcze pytanko - ile sztuk wychodzi z tego przepisu ??
turkus3 21.11.2014 08:33
pięknie udekorowane :-)
Katarzyna/kate1980 21.10.2014 20:48
jak ślicznie udekorowane
Marta Ryżek-Kalkowska 29.08.2014 10:15
Polecam wam te pierniki ,bo są miękkie po zrobieniu i nie trzeba czekać kilku tygodni aby zmiękły. Można je upiec nawet 2 dni przed świętami.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat