Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie kotleciki z indyka
Kotlety z piersi indyka to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają miękkie i soczyste mięso.
Dowiedz się:
- jak marynować indyka w majonezie
- co zrobić, żeby mięso było delikatne i miękkie
- ile smażyć kotlety z indyka
KROK 1. Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do zamarynowania.
KROK 2. Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
KROK 3. Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15-20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.