Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Michałek

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka czubata
budyń czekoladowy 2 sztuki ( po 45 g każdy)
orzechy laskowe mielone 1 szklanka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Krem

śmietana 30% 500 gram
serek mascarpone 250 gram
cukier puder 1 łyżka
cukierki orzechowe 150 g Michałki klasyczne
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki płaskie
gorąca woda 1/3 szklanki

Mus

brzoskwinie w puszce
galaretka pomarańczowa 2 sztuki

Poncz

syrop brzoskwiniowy 1/2 szklanki
spirytus 1 łyżka
sok z cytryny

Dekoracja

cukierki orzechowe 4 białe michałki

Przepis i sposób przygotowania na: Michałek

Kroki postępowania

1
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i budyń połączyć.
Krok 1 - Michałek foto
2
Białka z solą ubić dodając partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać sypkie składniki i wymieszać łopatką.
Krok 2 - Michałek foto
3
Wylać do formy i piec 35 - 40 minut w temp, 180*C
Krok 3 - Michałek foto
4
Zimny biszkopt przeciąć na pół
Krok 4 - Michałek foto
5
Klasyczne michałki zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Krok 5 - Michałek foto
6
Kremówkę ubić z cukrem dodać serek i zmiksować. Dodać starte cukierki wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i wyłożyć na nasączony połową ponczu biszkopt.
Krok 6 - Michałek foto
7
Przykryć drugą połową biszkopta, lekko docisnąć i skropić resztą ponczu.
Krok 7 - Michałek foto
8
Brzoskwinie z syropem zmiksować blenderem i uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 750 ml. Zagotować, wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć na biszkopt.
Krok 8 - Michałek foto
9
Białe michałki zetrzeć na drobnej tarce i od razu posypać.
Krok 9 - Michałek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 20.03.2015 09:07
ciasto warte wypróbowania :-)
Wiesława1 20.03.2015 07:48
ciekawu i pysznie brzmiący przepis
monikaT83 19.03.2015 21:15
Bardzo fajny pomysł z tymi michałkami do kremu, pyszności:)
Skotka 19.03.2015 17:13
Dziękuję za miłe komentarze, a ciasto polecam:)
Babeczka35 19.03.2015 16:06
Pyszne ciasto:)
Janina 19.03.2015 14:51
Super ciasto;)
luna76 19.03.2015 14:28
wow!!!! niezwykle apetyczne ciacho :)
Małgorzata Pin 19.03.2015 13:33
pyszne ciacho.
iziona 19.03.2015 11:45
Sama nazwa kusi :)
IwonaDD 19.03.2015 11:09
wspaniałe ciasto
Magula 19.03.2015 09:54
wygląda apetycznie
engie23 19.03.2015 08:47
smakowicie wygląda
Mancia w kuchni 19.03.2015 08:30
wygląda super! Muszę koniecznie wypróbować :)
2milutka 19.03.2015 08:14
Cudowne ciacho:)
Futka 19.03.2015 08:04
Ciasto prezentuje się niezwykle apetycznie! Niebo dla podniebienia :D
MałaMi89 19.03.2015 07:51
Super wygląda - efektownie! :)
Alex_M 19.03.2015 07:48
pyszne ciasto :)
Renata9 19.03.2015 07:38
Fajne ciacho :-)
Krystyna32 19.03.2015 07:34
wygląda pysznie
monika141 19.03.2015 07:23
super ciacho na pewno jest pyszne
R'n'G Kitchen 19.03.2015 07:17
Pyszne ciach. Pięknie wygląda
AgaS10 19.03.2015 06:17
Super... Przepis do wypróbowania :)
Iwusia 18.03.2015 23:45
fajne ciasto - lubię takie
gosiag 18.03.2015 23:16
wygląda super
norweska20 18.03.2015 23:04
takie ciacho chętnie bym jadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak