Michałek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    8 sztuk
  • cukier

    1 szklanka czubata
  • budyń czekoladowy

    2 sztuki ( po 45 g każdy)
  • orzechy laskowe mielone

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1/4 łyżeczki

Krem

  • śmietana 30%

    500 gram
  • serek mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukierki orzechowe

    150 g Michałki klasyczne
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżki płaskie
  • gorąca woda

    1/3 szklanki

Mus

  • brzoskwinie w puszce

  • galaretka pomarańczowa

    2 sztuki

Poncz

  • syrop brzoskwiniowy

    1/2 szklanki
  • spirytus

    1 łyżka
  • sok z cytryny

Dekoracja

  • cukierki orzechowe

    4 białe michałki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Michałek foto
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i budyń połączyć.
Krok 2 - Michałek foto
Białka z solą ubić dodając partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Dodać sypkie składniki i wymieszać łopatką.
Krok 3 - Michałek foto
Wylać do formy i piec 35 - 40 minut w temp, 180*C
Krok 4 - Michałek foto
Zimny biszkopt przeciąć na pół
Krok 5 - Michałek foto
Klasyczne michałki zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Krok 6 - Michałek foto
Kremówkę ubić z cukrem dodać serek i zmiksować. Dodać starte cukierki wymieszać i dodać rozpuszczoną żelatynę. Szybko wymieszać i wyłożyć na nasączony połową ponczu biszkopt.
Krok 7 - Michałek foto
Przykryć drugą połową biszkopta, lekko docisnąć i skropić resztą ponczu.
Krok 8 - Michałek foto
Brzoskwinie z syropem zmiksować blenderem i uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 750 ml. Zagotować, wsypać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć na biszkopt.
Krok 9 - Michałek foto
Białe michałki zetrzeć na drobnej tarce i od razu posypać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 20.03.2015 09:07
ciasto warte wypróbowania :-)
Wiesława1 20.03.2015 07:48
ciekawu i pysznie brzmiący przepis
monikaT83 19.03.2015 21:15
Bardzo fajny pomysł z tymi michałkami do kremu, pyszności:)
Skotka 19.03.2015 17:13
Dziękuję za miłe komentarze, a ciasto polecam:)
Babeczka35 19.03.2015 16:06
Pyszne ciasto:)
Janina 19.03.2015 14:51
Super ciasto;)
luna76 19.03.2015 14:28
wow!!!! niezwykle apetyczne ciacho :)
Małgorzata Pin 19.03.2015 13:33
pyszne ciacho.
iziona 19.03.2015 11:45
Sama nazwa kusi :)
IwonaDD 19.03.2015 11:09
wspaniałe ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat