Melon z sosem balsamico

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Melon z sosem balsamico - cudowna, odświeżająca sałatka.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • miód spadziowy

    1 łyżka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • szynka parmeńska

    100 gramów
  • mozzarella kulki

    150 gramów
  • listki mięty

    2 łyżki
  • melon

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobiłem gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy (można użyć gotowego z Modeny).
Melon obrałem, usunąłem nasiona i pokroiłem wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. Ułożyłem na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekorować można listkami mięty. Polałem sosem balsamico.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat