Melon podany z szynką parmeńską

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • melon

  • sok z cytryny

  • szynka parmeńska

    5 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Melona (najlepiej aby był bardzo dojrzały) obieram ze skóry i kroję w kostkę ok 1cm na 1cm. Układam na dużym talerzu i skrapiam delikatnie sokiem z cytryny ale dosłownie kilka kropel - delikatnie mieszam. Ja miałam bardzo duży kawałek szynki parmeńskiej - plastry miały średnice około 15-20cm. Najważniejsze aby były cienko pokrojone. Każdy plaster pokroiłam na paski o szerokości 1cm. Jeśli pasek był zbyt długi to przekroiłam na pół. Szyneczkę rozrzuciłam "artystycznie" na melonie, udało mi się nawet zrobić małą piramidkę z melona :) Bardzo smaczne połączenie szynki parmeńskiej z tym owocem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcinek 03.09.2012 15:35
mniam
leonkot 30.08.2012 15:44
fajne połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat