Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Melasa daktylowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

daktyle 1 kg suszone
cukier trzcinowy 1 szkl.
woda 1,25 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Melasa daktylowa

Szklankę wody zagotować, wsypać cukier trzcinowy, wymieszać do rozpuszczenia i gotować na minimalnym ogniu, aż powstanie dość gęsty syrop.
Daktyle bez pestek zalać resztą wody (też gorącej), nakryć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia np. na noc.
Namoczone daktyle postawić na średnim płomieniu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż powstanie intensywny gęstniejący wywar.
Pod garnek podłożyć płytkę ochronną i dolać syrop trzcinowy - ogrzewać do uzyskania konsystencji dość rzadkiego płynnego miodu.
Syrop odcedzić przez gęste sitko, przelać do wyparzonych słoiczków i zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Kiedy melasa ostygnie, jeszcze bardziej zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.07.2015 20:45
muszę wreszcie użyć swojej :)
mysza75 10.01.2013 11:14
Jakie fajne połączenie, ja używam melasę do pierników jest świetna :-)
Gracer 09.01.2013 20:00
jejku już czuję smak deserowych smakołyków z tym sosikiem !
Habibi 09.01.2013 19:30
~ czarnyaniol1990 - do piernika zamiast miodu, do pieczenia domowego słodowego chleba, do deserów, nawet jako polewę do gofrów, budyniu, lodów czy racuszków... Smakuje wyśmienicie, troszkę jak toffi, więc świetnie komponuje się też w deserach :) ...ja nawet na chałce z masłem lubię :)
ziutula
ziutula 09.01.2013 19:23
dla mnie do kawy i herbatek ..
Marta1986 09.01.2013 17:06
pycha
AURELKA 09.01.2013 16:59
pyszny
czarnyaniol1990 09.01.2013 16:48
do czego mozna wykorzystac taki ''syrop''

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak