Meksykańskie kulki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulki

  • mielona wołowina

    500 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

  • bułka mielona

    2 łyżki
  • czosnek ząbki

    3 sztuki

Sos meksykański do kulek

  • keczup

    250 ml
  • cebula

    1 sztuka
  • sos tabasco

    5 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szybki przepis na imprezową przegryzkę w meksykańskim stylu :)
***************************************************************
Wołowinę mieszamy z poszatkowaną cebulką, czosnkiem, przyprawami i jajkiem
namaczamy bułkę w odrobinie wody i dodajemy do masy
przez dłuższą chwilę mieszamy, ugniatajac masę

Formujemy małe kulki (można obtaczać w bułce tartej) i smażymy na oleju/oliwie

wystudzone kulki można nabić na wykałaczki

Mieszamy składniki sosu (cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę)
ilośc sosu tabasco można zmienić wg. własnych preferencji

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 11.10.2014 15:29
lubię ostre potrawy, pycha
Kejti 02.10.2014 12:03
Ostre to mięsko :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat