Meksykańska zupa z awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pomidory

    1/2 kg
  • oliwa

    2 łyżki
  • bulion

    750 ml
  • awokado

    1 duża sztuka
  • limonka

    1 sztuka
  • biały ser

    150 g
  • żółty ser

    100 g
  • chipsy

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Meksykańska zupa z awokado foto
Cebulę i czosnek po obraniu drobno siekamy. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, podgrzewamy, wrzucamy czosnek z cebulą, odrobinę soli i podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli
Krok 2 - Meksykańska zupa z awokado foto
. Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę (żeby było je łatwo obrać, wcześniej należy je sparzyć wrzątkiem).
Krok 3 - Meksykańska zupa z awokado foto
Całość dusimy przez parę chwil, ciągle mieszając i zalewamy bulionem. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i dorzucamy skórkę startą z dokładnie umytej limonki.
Krok 4 - Meksykańska zupa z awokado foto
W międzyczasie awokado obieramy i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok wyciśnięty z limonki i biały ser. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą pastę.
Krok 5 - Meksykańska zupa z awokado foto
Dorzucamy do zupy. Wyłączamy palnik pod garnkiem, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Meksykańska zupa z awokado foto
Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy też po kilka chipsów taco i posypujemy startym, żółtym serem.
Krok 7 - Meksykańska zupa z awokado foto
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 12.08.2012 21:21
awokado mnie zaintrygowało
sylwia / sytofala 12.08.2012 21:21
awokado mnie zaintrygowało
Cukiereczek13 12.08.2012 16:34
uwielbiam kuchnie meksykanska :) wiec pewnie sprobuje Twojej zupki ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat