Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Meksykańska lazania

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
1 sztuka
mięso mielone wołowe
400 gram
papryczka chili
2 sztuki
kukurydza w puszce
1 puszka
fasola czerwona z puszki
1 puszka
pomidory w puszce
1 puszka
papryka czerwona
1 sztuka
papryka zielona
1 sztuka
przecier pomidorowy
500 ml
ser żółty
200 gram
makaron lasagne
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
cukier
przyprawa do potraw Kucharek
Sklep Prymat
sos meksykański
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańska lazania

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni, dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 1 - Meksykańska lazania foto
2
Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pomidory w puszcze, przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę i drobno pokrojone papryczki chili (ja akurat dodałam marynowane).
Krok 2 - Meksykańska lazania foto
3
Paprykę kroimy w paski i chwilę przypiekamy na patelni, aby miała intensywniejszy smak i zapach. Dodajemy do mięsa i reszty składników.
Krok 3 - Meksykańska lazania foto
4
Sos przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukry, papryką słodką, ostrą, kucharkiem i innymi przyprawami wedle uznania. Ja dodałam kilka łyżek sosu meksykańskiego, aby uzyskać "bardziej meksykański" smak. Ser żółty tarkujemy.
Krok 4 - Meksykańska lazania foto
5
Odrobinę gotowego sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy makaron lasagne ( ja miałam taki, którego nie było trzeba wcześniej gotować), sos i ser. I tak naprzemiennie, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos i dużo żółtego sera.
Krok 5 - Meksykańska lazania foto
6
Lazanię przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni. Pieczemy ok 20 minut, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Krok 6 - Meksykańska lazania foto
7
Po upieczeniu czekamy ok 15 minut, aż lazania ostygnie i podajemy. Smacznego!
Krok 7 - Meksykańska lazania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.07.2014 17:47
pikantne smaki to moje smaki, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak