Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mega pampuchy truskawkowo-jagodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 50 gram
mleko 2,5 szklanki
jajko 3 sztuki
olej 3 łyżki
cukier 6 łyżek
sól 1 łyżeczka
dżem truskawkowy 300 ml
sok jagodowy 250 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: mega pampuchy truskawkowo-jagodowe

Kroki postępowania

1
Do miseczki wrzuciłam drożdże , zalałam je chłodnym mlekiem. Gdy się rozpuściły dodałam trzy łyżki oleju. Wymieszałam. Do miski wrzuciłam kilogram mąki pszennej. Przemieszałam z solą oraz cukrem ( cukru nie żałowałam) spokojnie- wyszły lekko słodkie. Następnie wlałam rozpuszczone wcześniej drożdże i wbiłam trzy jaja. Całość bardzo dokładnie zagniotłam. Przykryłam ściereczką kuchenną, następnie włożyłam pod pierzynkę. Czas jaki potrzebowałam na wyrośnięcie ciasta 3 godziny ( zależne od temperatury domowej). Stolnicę przesypałam mąką pszenną i wyłożyłam urośnięte ciasto. Jedną połowę odstawiłam na bok, drugą połowę rozwałkowałam na grubość ciasta na pierogi.
Krok 1 - mega pampuchy truskawkowo-jagodowe foto
2
Mniej więcej na środek brzegu ( na zdjęciu) ułożyłam łyżeczkę zagęszczonego dżemu truskawkowego. Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. Zawinęłam, przyklepałam i wierzchem filiżanki odciągnęłam bułeczkę. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta
Krok 2 - mega pampuchy truskawkowo-jagodowe foto
3
W dużym szerokim garnku zagotowałam wodę jakieś 3 litry. W między czasie zawiązałam pieluchę tetrową i obwiązałam na około sznurkiem. Wyłożyłam na wierzch surowe pampuchy i przykryłam pokrywką. Na parze gotowałam z początku 15 minut, potem po 10 minut. Na wierzch pampuchy polałam sokiem z dodatkiem jagód. Jeśli mamy dżem własnej roboty bez żel-fix jak w moim przypadku podgrzałam go w garnku, dodałam skrobię ziemniaczaną ( ona wtedy wiąże składniki) i odstawiłam z zimne miejsce by dżem ostygł. Pampuchy są w dotyku jak gąbka, a w smaku..mmmm
Krok 3 - mega pampuchy truskawkowo-jagodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 29.07.2012 14:57
super:)
ziutula
ziutula 28.07.2012 12:17
można sie dobrze najeść...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak