Medaliony z polędwicy wołowej w pikantnej marynacie miodowej z jalapeno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • polędwica wołowa

    400 gramów

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżki
  • Stek z grilla Prymat

    1 łyżka
  • fasolka szparagowa zielona (ugotowana)

    1/2 kilogram
  • papryka czerwona (pokrojona w paski)

    1 sztuka
  • pieczarki brązowe (pokrojone w plastry)

    4 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek (pokrojony w plastry)

    2 ząbki
  • masło klarowane

    2 łyżka
  • kolendra posiekana

    1 pęczek
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • ser koryciński z czarnuszką (starty)

    1/2 szklanka
  • świeża kolendra

    2 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kroimy mięso na 4 kawałki po ok. 400 gramów każdy.

2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, wkładamy polędwicę, nacieramy i schładzamy w lodówce około godziny.

3. Na patelni na maśle smażymy cebulę, pieczarki, paprykę z czosnkiem, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i doprawiamy do smaku.  

4. Na rozgrzanej patelni ryflowanej smażymy polędwicę na złoty kolor, z każdej strony.

5. Tak przygotowane mięso po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, a następnie układamy na  warzywach, posypujemy serem  i dekorujemy gałązkami kolendry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat