Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z mortadeli w cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mortadela ok. 8 plasterków,

ciasto;

żółtko jajek
mąka pszenna 120 g,
olej rzepakowy 20 g,
białko 1 szt, ubite na sztywną pianę,
sól szczypta
woda zimna 120 ml,
olej do smażenia

dodatkowo;

pomidor
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z mortadeli w cieście

Z mąki , wody , żółtka ,szczypty soli przygotować ciasto.
Składniki dobrze wymieszać na jednolitą gładką masę, dodać olej i ubitą ze szczyptą soli sztywną pianę z białka.
Wymieszać.
Mortadelę pokroić na grubsze plastry ,zdjąć skórę a plasterki zanurzać w cieście i kłaść na dobrze rozgrzany olej.
Smażyć tak jak racuchy z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać w towarzystwie pomidora i plastrów cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:15
musze tak zrobic.
w mojej kuchni 06.04.2018 23:33
z dawnych lat pamiętam jak babcia robiła z mortadeli oszukane schabowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak